Students solve word problems about “going green” by interpreting data and using common computation methods.
Skills supporting learning standards: reading comprehension, participating in group discussions, problem-solving, computation
1. Ask students to explain what going green means to them and why it is important.
2. Distribute the activity sheet and review the information with your students. Have students work independently to complete the page and then review the answers as a class.
3. Ask students to share the word problems that they created and challenge the class to solve them.
- 455 kWh/365 days x 14 days x $0.23/kWh ≈ $4.01
- 40 kWh – 20 kWh x 10 lightbulbs x $0.23/kWh = $46 in savings each year, and about $3.83 per month
- 1,000 kWh/12 months x 3 months x $0.23/kWh = $57.50 of savings for the summer months, and about $95.83 in savings for 5 months, May–September
- $20/$0.23/kWh ≈ 86.96 kWh = number of kWh you'd need to save. Possible ways to save could include: keeping the lights off during the day, watching less TV, setting my air conditioner to a higher temperature, taking cooler, shorter showers, etc.
- 2 x 2,340 kWh x $0.23/kWh = $1,076.40 spent on hot water per year; $1,076.40/52 = $20.70 per week. Possible advice could include taking cooler, shorter showers.